Hely ikon
Vendel u. 7-9. fszt. 1.
HU Budapest, 1096

Tudomány a táplálás mögött

kisállat kutya macska purina táp

Beszámoló a Vitamed Pharma Kft. és a Nestlé Purina Pro Plan Veterinary Diets közös rendezvényéről

 

A Vitamed Pharma Kft. ez év második felétől kezdte meg a Nestlé Pro Plan Veterinary Diets termékeinek kizárólagos forgalmazását.

Egymás erősségeit kihasználva jött létre ez a kooperáció: A Purina világszínvonalú termékekkel, egyedülálló kutatási háttérrel, multinacionális marketing támogatással rendelkezik, míg a Vitamed Pharma Kft. szakmaisággal, piaci ismeretekkel és rugalmassággal bír, melyet négy társállatos kolléga biztosít.

A két cég közötti együttműködés múlt éve végén valósult meg, a termékbevezetést hosszas előkészítő szakasz előzte meg.

A hivatalos bevezetést egy közös bemutatkozó konferenciával kezdtük 2019. október 11-én, az Állatorvostudományi Egyetemen.

Az előadásokat dr. Márton Kinga – a PPVD termékekkel kapcsolatos hazai tapasztalatok előadás készítője – foglalta össze:

Előadásom összefoglalója (Hazai tapasztalatok a PPVD klinikai kipróbálása során):

Előadásomban a 2019.július és szeptember közötti időszakban végzett klinikai kipróbálási akció tapasztalatait osztottam meg. A kipróbálásban 13 különféle felépítésű és nagyságú, elsősorban társállatokkal foglalkozó praxis kollégái vettek részt, a kipróbált termékkör a PURINA PROPLAN VETERINARY DIETS termékek Magyarországon forgalmazott teljes köre volt, a kipróbálást végző kollégák tetszés szerint választhatták a kipróbálandó terméket. A tapasztalatok könnyebb értékelhetőségéhez készítettünk egy kérdőívet, mely két részből állt. Az első része tartalmazta az esetleírást, a választott termék megadásával, illetőleg a kontrollvizsgálatok eredményét. Összesen az alább táblázat szerinti megoszlásban kerültek kipróbálásra a termékek:

  HA FF CN NF EN OM UR total
Esetszám összesen 9 7 2 4 4 1 2 29
Kutya esetszám 7 6 1 0 3 1 0 18
Macska esetszám 2 1 1 4 1 0 2 11

A legtöbb tapasztalatot a hypoallergén termékekkel illetve a probiotikum készítménnyekkel sikerült szerezni. Az összes termékkel kapcsolatban elmondható, hogy a kipróbálás során elvégzett kontrollvizsgálatok alkalmával a tünetek csökkentek, vagy elmúltak az etetés hatására, ahol készült kiegészítő vizsgálat is, ott az ezt alátámasztotta. Néhány esetben találkoztunk azzal, hogy valami miatt nem volt elbírálható a hatékonyság (nem jelent meg a beteg, nem etette, más probléma is felmerült).

A második része az állattartók számára készült, ebben egyszerű pontozásos rendszerben tudtak visszajelzést adni a termékekről illetve a tapasztalataikról. Ez utóbbi kérdések értékelése során az alábbi eredmények születtek:

HA FF CN NF EN OM UR
Átlagos átállás 5,3 1,0 1,0 2,0 2,5 5,0 1,0
Csomagolás 3,7 5,0 4,5 4,8 5,0 5,0 5,0 4,7
Illat 4,6 4,9 4,0 4,4 5,0 5,0 5,0 4,7
Küllem, állag 4,5 4,7 4,5 4,8 5,0 5,0 4,7 4,7
Palatabilitás 4,4 5,0 5,0 4,5 4,3 3,0 5,0 4,4

Itt elmondható, hogy az esetek túlnyomó többségében a páciens szívesen fogyasztotta a felkínált eledelt, és az átállás nem okozott problémát vagy újabb tüneteket. A tulajdonosok a termékek csomagolását, küllemét megfelelőnek találták.

Végül kiemeltem 3 kiemelkedően jól dokumentált esetet, melyeken keresztül gyakorlati szempontból is sikerült megosztani a kollégák tapasztalatait.

dr.Fodor Kinga előadás összefoglalója (Mikrobiom):

dr.Fodor Kinga szokásosan magas színvonalú, élvezetes előadásában érdekes betekintést nyújtott a belső világunkba. Megtudhattuk, hogy a bennünk élő világ, vagyis a mikrobiomunk elképesztő méreteket ölt, hogy már a kínai orvoslás is nagy hangsúlyt fektetett a megfelelő karbantartására, mégis csak napjainkra kezdjük felismerni a betegségek megelőzésében, gyógyításában betöltött kiemelkedő szerepét. Hallhattunk arról is, hogy mi módon tarthatjuk életben és kellően fajgazdagon ezt a kis világot, megismerhettük a pre- és probiotikumok szerepét, és megismerkedhettünk a mikrobiomkutatás buktatóival is.  Az ismeretekben bővelkedő előadás végére mindannyian beláthattuk, hogy rengeteg lehetőség rejlik a tudomány ezen területének használatában.

Daniel Rodes előadás összefoglalója:

Daniel Rodes a Purina Institute EMENA regionális vezetőjeként bemutatta a Purina 125 évre visszanyúló történetét, és szerepét a társállatok táplálkozástudományában, a cég fő innovációit és magát az Intézetet. Megtudhattuk, hogy Európában, a Közel-Keleten és a volt Szovjetúnió tagállamaiban, vagyis 5 régió több, mint 30 országában összesen 14 üzemmel és 8000 dolgozóval képviselteti magát a cég az iparágban. Ebből 5 országban található összesen 8 R&D központ, ahol több, mint 500 szakember szaktudása adja a Purina Institute hatalmas tudástárát. Az Intézet, és a Purina hitvallása szerint, a tudás többet ér, ha megosztod, ezért megismerkedhettünk a fent említett tudástár elérhetőségével, a purinainstitute.com-mal is, valamint a pillanatnyilag a fókuszban lévő tudományterületekkel is.

Hasonló cikkek

ízületvédő joy2run kisállat kutya macska porcvédő

Joy2Run ízület- és porcerősítő játék - megvannak a nyertesek!

Megjelent a legújabb Joy2Run ízület- és porcerősítő oldatunk, melynek kapcsán játékra invitáltuk partnereinket. A fődíjat,…

Tovább olvasom
bőrgyógyászat kisállat kutya macska

Vitamed bőrgyógyászati és fülészeti továbbképző tanfolyam - Nézd vissza a webinarokat!

Vitamed bőrgyógyászati és fülészeti továbbképző tanfolyam A Vitamed Pharma bőrgyógyászati és fülészeti ingyenes továbbképző online…

Tovább olvasom
bőrgyógyászat kisállat kutya macska

Linkskin spray - ÚJDONSÁG!

Linkskin spray – ÚJDONSÁG! Elérhető legújabb termékünk társállatok számára. A Linkskin spray egy jótékony baktériumokat…

Tovább olvasom
bőrgyógyászat kisállat klórhexidin kutya macska probiotikum purina táp vitamedia

Megjelent a VitaMedia tavaszi kiadványa - társállatos tartalommal

Megjelent a VitaMedia legújabb kiadványa, társállatos tartalommal Főbb témák: Helyi terápiás lehetőségek a felületes bőrfertőzések…

Tovább olvasom

Hol talál meg minket?

Iroda:

1096 Budapest,
Vendel u. 7-9. fszt. 1.
+36 1 29 909 29
iroda@vitamed.hu

Székhely:

6720 Szeged,
Széchenyi tér 2/A fszt. 6.


Budapesti AKELA Állatpatika:

1114 Budapest,
Bocskai út 3.
+36 1 615 5862

Szegedi AKELA Állatpatika:

6720 Szeged,
Széchenyi tér 2/A fszt. 6.
+36 62 649 670