haszonállat házityúk probiotikum

Őrizze meg állománya egészségét, teljesítményét és gazdaságosságát emésztőszervi menedzsmenttel!

Az egészséges emésztőrendszer és az optimális teljesítmény közötti kapcsolat egyértelmű, a bélrendszer hatékony menedzselésével a termelés nyereségessége lényegesen fokozható.

A bél és a bél mikrobiota tulajdonképpen a teljesítmény motorjának tekinthető, amit etetni, fenntartani és védeni kell a teljes termelési ciklusban. Az utóbbi években pont ennek a támogatására szolgáló, alternatív takarmány- kiegészítők használata terjedt el.
Ez egybeesik a probiotikumok népszerűbbé válásával is: a takarmányba vagy ivóvízbe kevert jótékony hatású mikroorganizmusok kiegyensúlyozottabbá teszik és támogatják a bél mikrobiotát, aminek pozitív egészségügyi és/ vagy teljesítménybeli hatásai vannak.
Jelenleg a probiotikumok piaca számos lehetőséget kínál és rengeteg termék közül lehet választani. A helyes döntéshez három kérdést kell megválaszolni.

  • Először is azt, hogy milyen hatást szeretnénk elérni? Egyes probiotikumok inkább az emésztést támogatják, míg mások a kórokozók eliminálásában hatékonyak. Mindig az elvárt cél szerint kell probiotikumot választani, hiszen a probiotikumok sem mindentudóak.
  • Másodszor: stabil-e a probiotikum, alá lehet-e vetni hagyományos takarmánygyártási eljárásoknak? Nagy különbségek vannak az egyes probiotikumok között stabilitás tekintetében, elsősorban a spóraképző és a spórát nem képző baktériumok vonatkozásában. A probiotikum spóraképző kapacitása teszi alkalmassá a takarmány feldolgozási eljárásokban való alkalmazásra, és ugyanez védi a mikroorganizmusokat az emésztési folyamat során a lebontástól, amíg el nem érik a hatásuk helyszínét.
  • Harmadik kérdés: a készítmény tartalmaz- e többféle probiotikumot vagy nem? A többféle törzset tartalmazó termékekben elkerülhetetlen bizonyos mértékű kompetíció, főleg az ugyanabba a nembe tartozó (pl. Bacillus) törzsek esetén. Hasonlóságuknak köszönhetően várhatóan versengés lesz köztük például a hasonló élőhelyért, vagy a tápanyagokért, ezzel potenciálisan csökkenhet az elvárt hatás.

 A VÁLASZTANDÓ TERMÉKEK
A fenti három kérdésre adott válaszok alapján gyakran a spóraképző, egyetlen törzset tartalmazó probiotikumokra esik a választás. Egy jó példa erre a B-Act, ami Bacillus licheniformis (DSM 28710) spórákat tartalmaz aktív hatóanyagként.
Az állatok bél mikroflórájának közvetett és közvetlen támogatása révén egészséges, jól és nyereségesen termelő állományokat kapunk. A mikroorganizmusban többféle, emésztőenzimet kódoló gén található, ezáltal javítja az emésztést és a tápanyagok elérhetőségét, de erős, kórokozók elleni védelmet biztosító bioaktív anyagokat is termel. A B-Act elsősorban a Clostridium perfringens elleni védekezésben aktív és hatékony. Az említett kórokozó két, baromfiban kiemelkedő fontosságú betegség, az elhalásos bélgyulladás és a dysbacteriosis kialakulásában játszik szerepet.
A két hatásmechanizmus kombinációja révén az állomány egészségesebb lesz és jobb teljesítményt képes felmutatni, ezáltal végső soron javul a profitabilitás. Ennek számszerűsítésére statisztikailag elemezték 11 teljesítményt vizsgáló tanulmány takarmányértékesítésre (FCR) és végsúlyra (BW) vonatkozó eredményét.

A B-Act kiegészítés átlagosan 3%-kal nagyobb végsúlyt eredményezett a kontroll állományokhoz képest, az FCR pedig hasonló százalékban csökkent. Ezek a számok az elhalásos bélgyulladással fertőzött állományokban még magasabbak voltak, ahol a B-Act takarmányba vagy ivóvízhez (WSP formula) való keverésével nagymértékben javította a teljesítményt.
A fertőzött kontroll állományokhoz képest a B-Act kiegészítést kapó csoportokban átlagosan 13%-kal javult az FCR, a BW pedig akár 26%-kal. Az egészséges emésztés támogatásával tehát jobban, gazdaságosabban teljesítő baromfi-állományunk lesz.
Az átlagos megtérülés a befektetésre nézve (ROI) 8,3; ami a B-Act használatában rejlő kimagasló lehetőségeket mutatja. A fentiek alátámasztják a probiotikumok, mint alternatív takarmány- kiegészítők jelentőségét, minthogy kiemelkedő eredményességet biztosítanak a gazdaságosság és a jobb egészségügyi státusz kombinációjaként.

Wouter Van der Veken
Globális probiotikum termékmenedzser
Huvepharma, Belgium.
www.huvepharma.com
Az eredeti publikáció az International Poultry Production, 27. évfolyamának 2. számában jelent meg.