Hely ikon
Vendel u. 7-9. fszt. 1.
HU Budapest, 1096

Őrizze meg állománya egészségét, teljesítményét és gazdaságosságát

haszonállat házityúk probiotikum

Őrizze meg állománya egészségét, teljesítményét és gazdaságosságát emésztőszervi menedzsmenttel!

Az egészséges emésztőrendszer és az optimális teljesítmény közötti kapcsolat egyértelmű, a bélrendszer hatékony menedzselésével a termelés nyereségessége lényegesen fokozható.

A bél és a bél mikrobiota tulajdonképpen a teljesítmény motorjának tekinthető, amit etetni, fenntartani és védeni kell a teljes termelési ciklusban. Az utóbbi években pont ennek a támogatására szolgáló, alternatív takarmány- kiegészítők használata terjedt el.
Ez egybeesik a probiotikumok népszerűbbé válásával is: a takarmányba vagy ivóvízbe kevert jótékony hatású mikroorganizmusok kiegyensúlyozottabbá teszik és támogatják a bél mikrobiotát, aminek pozitív egészségügyi és/ vagy teljesítménybeli hatásai vannak.
Jelenleg a probiotikumok piaca számos lehetőséget kínál és rengeteg termék közül lehet választani. A helyes döntéshez három kérdést kell megválaszolni.

  • Először is azt, hogy milyen hatást szeretnénk elérni? Egyes probiotikumok inkább az emésztést támogatják, míg mások a kórokozók eliminálásában hatékonyak. Mindig az elvárt cél szerint kell probiotikumot választani, hiszen a probiotikumok sem mindentudóak.
  • Másodszor: stabil-e a probiotikum, alá lehet-e vetni hagyományos takarmánygyártási eljárásoknak? Nagy különbségek vannak az egyes probiotikumok között stabilitás tekintetében, elsősorban a spóraképző és a spórát nem képző baktériumok vonatkozásában. A probiotikum spóraképző kapacitása teszi alkalmassá a takarmány feldolgozási eljárásokban való alkalmazásra, és ugyanez védi a mikroorganizmusokat az emésztési folyamat során a lebontástól, amíg el nem érik a hatásuk helyszínét.
  • Harmadik kérdés: a készítmény tartalmaz- e többféle probiotikumot vagy nem? A többféle törzset tartalmazó termékekben elkerülhetetlen bizonyos mértékű kompetíció, főleg az ugyanabba a nembe tartozó (pl. Bacillus) törzsek esetén. Hasonlóságuknak köszönhetően várhatóan versengés lesz köztük például a hasonló élőhelyért, vagy a tápanyagokért, ezzel potenciálisan csökkenhet az elvárt hatás.

 A VÁLASZTANDÓ TERMÉKEK
A fenti három kérdésre adott válaszok alapján gyakran a spóraképző, egyetlen törzset tartalmazó probiotikumokra esik a választás. Egy jó példa erre a B-Act, ami Bacillus licheniformis (DSM 28710) spórákat tartalmaz aktív hatóanyagként.
Az állatok bél mikroflórájának közvetett és közvetlen támogatása révén egészséges, jól és nyereségesen termelő állományokat kapunk. A mikroorganizmusban többféle, emésztőenzimet kódoló gén található, ezáltal javítja az emésztést és a tápanyagok elérhetőségét, de erős, kórokozók elleni védelmet biztosító bioaktív anyagokat is termel. A B-Act elsősorban a Clostridium perfringens elleni védekezésben aktív és hatékony. Az említett kórokozó két, baromfiban kiemelkedő fontosságú betegség, az elhalásos bélgyulladás és a dysbacteriosis kialakulásában játszik szerepet.
A két hatásmechanizmus kombinációja révén az állomány egészségesebb lesz és jobb teljesítményt képes felmutatni, ezáltal végső soron javul a profitabilitás. Ennek számszerűsítésére statisztikailag elemezték 11 teljesítményt vizsgáló tanulmány takarmányértékesítésre (FCR) és végsúlyra (BW) vonatkozó eredményét.

A B-Act kiegészítés átlagosan 3%-kal nagyobb végsúlyt eredményezett a kontroll állományokhoz képest, az FCR pedig hasonló százalékban csökkent. Ezek a számok az elhalásos bélgyulladással fertőzött állományokban még magasabbak voltak, ahol a B-Act takarmányba vagy ivóvízhez (WSP formula) való keverésével nagymértékben javította a teljesítményt.
A fertőzött kontroll állományokhoz képest a B-Act kiegészítést kapó csoportokban átlagosan 13%-kal javult az FCR, a BW pedig akár 26%-kal. Az egészséges emésztés támogatásával tehát jobban, gazdaságosabban teljesítő baromfi-állományunk lesz.
Az átlagos megtérülés a befektetésre nézve (ROI) 8,3; ami a B-Act használatában rejlő kimagasló lehetőségeket mutatja. A fentiek alátámasztják a probiotikumok, mint alternatív takarmány- kiegészítők jelentőségét, minthogy kiemelkedő eredményességet biztosítanak a gazdaságosság és a jobb egészségügyi státusz kombinációjaként.

Wouter Van der Veken
Globális probiotikum termékmenedzser
Huvepharma, Belgium.
www.huvepharma.com
Az eredeti publikáció az International Poultry Production, 27. évfolyamának 2. számában jelent meg.

Hasonló cikkek

haszonállat higiénia

MS Schippers termékkínálat mostantól a Vitamednél

A Vitamed Pharma Kft., a Vetasa Kft. és az MS Schippers büszkén jelentik be együttműködésüket…

Tovább olvasom
haszonállat házityúk kokcidiózis pulyka

MONIMAX® mikrogranulátum - a Huvepharma legújabb kokcidosztatikuma megérkezett

Megérkezett a MONIMAX® mikrogranulátum Megérkezett a Huvepharma legújabb kombinált hatóanyagtartalmú kokcidiosztatikuma a MONIMAX® mikrogranulátum (monenzin+…

Tovább olvasom
bőrgyógyászat kisállat klórhexidin kutya macska probiotikum purina táp vitamedia

Megjelent a VitaMedia tavaszi kiadványa - társállatos tartalommal

Megjelent a VitaMedia legújabb kiadványa, társállatos tartalommal Főbb témák: Helyi terápiás lehetőségek a felületes bőrfertőzések…

Tovább olvasom

Hol talál meg minket?

Iroda:

1096 Budapest,
Vendel u. 7-9. fszt. 1.
+36 1 29 909 29
iroda@vitamed.hu

Székhely:

6720 Szeged,
Széchenyi tér 2/A fszt. 6.


Budapesti AKELA Állatpatika:

1114 Budapest,
Bocskai út 3.
+36 1 615 5862

Szegedi AKELA Állatpatika:

6720 Szeged,
Széchenyi tér 2/A fszt. 6.
+36 62 649 670