Hely ikon
Vendel u. 7-9. fszt. 1.
HU Budapest, 1096

Az enrofloxacin alkalmazhatósága

cenflox enrofloxacin haszonállat sertés

Az enrofloxacin alkalmazhatósága a kocák PPD (korábban MMA) szindrómája elleni védekezésben

A kocák partum diszgalakcia szindrómája (PPDS, korábban MMA-szindróma) egy közismert és gyakran előforduló megbetegedés. A fialást követő napokban a kocák levertségével, lázas állapotával kísért tejhiányával jár, aminek a kártétele végső soron a megnövekedett malac mortalitás, illetve fejlődésbeni lemaradás, de tanulmányok kimutatták, hogy a választást követő időszak egészségi státuszára is hatással van (pl. csökkent immunglobulin felvétel). Az PPD szindróma egy klasszikus komplex-kóroktanú megbetegedés, amely igen gyakran szubklinikai formában jelentkezik csak, és melynek hátterében fertőző ágensek kártételét helyezik előtérbe, de természetesen takarmányozási anomáliák, hormonális diszfunkciók, környezeti-higiéniai hatások szerepét sem lehet figyelmen kívül hagyni.

AZ PPD SZINDRÓMA KÓROKOZÓINAK JELLEMZŐI

Számos tudományos kísérlet foglalkozott az PPD szindrómát okozó kórokozók izolálásával és antibakteriális érzékenységének meghatározásával. Az egyik ilyen tanulmányban a kórokozók enrofl oxacin iránti érzékenységét is vizsgálták. Az eredmények szerint a PPDS-ben szenvedő kocák 23 méhnyak tamponmintáinak 30- 30 %-ában E. coli-t és Streptococcusokat (nem suis) lehetett izolálni (továbbá Streptococcus suis, Actinomyces hyovaginalis, Arcanobacterium pyogenes, Enterococcus sp.,  Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus törzseket). Valamennyi izolálható kórokozó érzékeny volt enrofloxacin iránt, és a baktériumot elpusztító minimális gátló koncentráció (MIC) érték 1 μg/ml alatt volt. Egy másik, összesen 6 kísérletet összesítő tanulmányban 1.423 koca mintáit vizsgálták, melyből 712 állatból gyűjtöttek adatot az enrofloxacin PPDS-ben történő alkalmazhatóságával kapcsolatban, míg a többi állat a kontrollcsoportot  képviselte. Az eredmények  tanúsága szerint az enro fl oxacin  kezelés minden esetben, klinikai és  bakteriológiai szempontból is, szignifikánsan hatékonyabb volt, mint az  egyéb gyógymódok (pl. TMP-szulfa,  béta-laktámok, furazolidon, természetes  kiegészítők stb.) Az antibiotikumok  iránti érzékenység tekintetében  az PPDS-ből izolált E. coli és béta-haemolizáló  Streptococcus törzsek  (a kórképet okozó kórokozók 60%-a)  egyáltalán nem mutattak rezisztenciát  az enrofloxacinnal szemben, viszont a  tetraciklinek és streptomicin esetében  az érzékenység kevesebb, mint 20%- os volt, míg a béta-laktámok, neomicin  és TMP-szulfonamid hatóanyagoknál  40-60% között mozgott.

AZ ENROFLOXACIN ÉS A PPDS

Az enrofloxacin jó ideje ismerős az  állatorvosi praxisban, mint nagy terápiás  sávú, széles spektrumú, nagy  hatékonyságú, alacsony rezisztencia  veszéllyel fenyegető, kifejezetten  állategészségügyi célokra alkalmazható  antibiotikum. Sertésben történő  alkalmazása viszont korlátozott volt,  mivel az íze nem kedvező, így a szájon  keresztüli gyógykezelés nem, vagy  csak nagyon nehezen megoldható.  Az injekciós készítmények hátrányát  pedig a többszöri adagolás és a relatíve  magas kezelési költség jelentette.  Napjainkban viszont már gazdaságos  formában is elérhetőek az egyszeri  adagolásra is alkalmas injektábilis  enrofloxacin készítmények, mint például  a Cenflox injekció is. Megnyílt  tehát a lehetőség egy „csúcs-antibiotikum”  PPD szindrómában történő  alkalmazása előtt.  A Cenflox injekció egy enrofloxacint  10%-os koncentrációban tartalmazó  készítmény, amely mindemellett  arginin vivőanyagot tartalmaz. Mindezeknek  köszönhetően egyszeri  adagolás mellett igen magas plazmaszinteket  képes biztosítani (1,7 μg/  ml enrofloxacin), ami egyrészről a teljes  szükséges terápiás időszak során  MIC érték felett marad, másrészről a  rezisztenciát kizáró koncentrációt is  mindvégig jelentősen meghaladja, így  megelőzi annak esetleges kialakulását  is. Az injekciós gyógykezelés lehetővé  teszi a gyors és pontos adagolás  kivitelezését a perorális kezelési móddal  ellentétben, amely az ellés körüli,  csökkent étvágyú, apatikus állatoknál  problematikus, vagy a már klinikai  tüneteket mutató, lázas, takarmányt  visszautasító egyedek esetében egyenesen  kivitelezhetetlen.  A Cenflox injekció tehát hatékony,  gazdaságos és praktikus eszköze  lehet az PPDS elleni védekezésnek.

 

Források:  ANON 1998: Postpartum dysgalactia syndrome and mastitis  in sows. In: AIELLO SE (Ed.): The Merck Veterinary Manual,  8th ed, Philadelphia, pp. 1020.  D GEVAERT et al. 2006: Susceptibility to enrofl oxacin of  bacteria isolated from sows suff ering from (sub)clinical MMA;  Proceedings of the 19th IPVS Congress, Copenhagen, Denmark  NAOMI O et al. 1990: Prophylaxis of experimentally induced  coliform mastitis in the sow with enrofl oxacin (Baytril). In: Proceedings  of the 11th IPVS Congress, Lausanne  L. SCUKAZ et al. 2006: Therapeutic Eff ects of Enrofl oxacin  in Mastitis-metritis-agalactia Syndrome:A Review; ACTA VET.  BRNO 75: 515–5

Hasonló cikkek

haszonállat higiénia

MS Schippers termékkínálat mostantól a Vitamednél

A Vitamed Pharma Kft., a Vetasa Kft. és az MS Schippers büszkén jelentik be együttműködésüket…

Tovább olvasom
haszonállat házityúk kokcidiózis pulyka

MONIMAX® mikrogranulátum - a Huvepharma legújabb kokcidosztatikuma megérkezett

Megérkezett a MONIMAX® mikrogranulátum Megérkezett a Huvepharma legújabb kombinált hatóanyagtartalmú kokcidiosztatikuma a MONIMAX® mikrogranulátum (monenzin+…

Tovább olvasom
baromfi bélrendszer gyöngytyúk haszonállat házityúk kacsa pulyka septogut_b sertés

Septogut_B - glicerollal észterezett vajsavval, laurinsavval és karvakrollal a bélrendszer javításáért

SEPTOGUT_B glicerollal észterezett vajsavval, laurinsavval és karvakrollal a bélrendszer javításáért Új termékkel bővült haszonállatos termékkínálatunk….

Tovább olvasom

Hol talál meg minket?

Iroda:

1096 Budapest,
Vendel u. 7-9. fszt. 1.
+36 1 29 909 29
iroda@vitamed.hu

Székhely:

6720 Szeged,
Széchenyi tér 2/A fszt. 6.


Budapesti AKELA Állatpatika:

1114 Budapest,
Bocskai út 3.
+36 1 615 5862

Szegedi AKELA Állatpatika:

6720 Szeged,
Széchenyi tér 2/A fszt. 6.
+36 62 649 670